25.1.09

Tefal Quick&Hot - Heet water in 3 seconden

met één druk op de knop direct heet water (lees de test)

spaart: tijd, stroom en water
kost: € 45 - €70

De Senseo voor de theedrinker. Dit apparaat produceert binnen 3 seconden heet water. Dat scheelt tijd. En hij spaart stroom, legt de BCC-verkoper uit. De Quick&Hot gebruikt veel energie voor een korte tijd. Een waterkoker gebruikt ook veel energie, maar doet er langer over om dezelfde hoeveelheid water te verwarmen. De Quick & Hot gebruikt dus minder stroom dan een waterkoker, die langer moet opwarmen. Bovendien scheelt het water, want je gebruikt alleen het water dat je nodig hebt. Wat wil je nog meer? Weten of het echt zo is!

uit de verpakking:
De Quick&Hot lijkt groot maar heeft de omvang van mijn waterkoker. Er zit een waterfilter bij (±€6,-) die je elke 2 maanden moet vervangen, slimme klantenbinding. Als je die filter nou niet wilt, dan zegt de gebruiksaanwijzing dat het echt beter is voor je apparaat, omdat het ook kalkaanslag voorkomt. Daarnaast ben je regelmatig een liter wijnazijn kwijt om te ontkalken. Daar hadden we even niet op gerekend.

Water
Het gefilterde water is zachter dan gewoon kraanwater. Daar moet je misschien even aan wennen.(zie foto links=Quick&Hot, rechts=waterkoker). De foto op de verpakking met een kopje kokend water is misleidend. Het water is wel heet maar koelt naar mijn gevoel snel af. Er staat nergens op de verpakking hoe warm het water precies wordt.

Test
Na een paar dagen thee uit de Q&H krijg ik steeds meer het gevoel dat er iets niet klopt en besluit over te gaan tot een test.
Hoe snel is 0,5 liter water verwarmt? Hoeveel Watt gebruikt het apparaat? En hoe heet wordt het water eigenlijk?
De uitslag van mijn thuistest is duidelijk.
Quick& Hot : 1 min. / 2666 Watt
Waterkoker : 1 min. 54 sec. / 2120 Watt
Zeer verrassend is de temperatuur. De Q&H, met plaatjes van dampende kopjes thee op de verpakking en op het apparaat zelf, verwarmt het water maar tot 70°C!
Water uit mijn waterkoker (ook Tefal) is trouwens 100°C .
Is het dan eigenlijk wel theewater wat de Q&H produceert? NEE. Theewater moet gekookt zijn en zo heet mogelijk op de theeblaadjes gegoten worden. Dan pas heb je echte thee.
Wat is dit ding dan? Plotseling heb ik een idee. Ik verwarm nog een keer 0,5 liter water:
Koffiezetapparaat : 3min. 50 sec. / 912 Watt / 70°C
Je kunt dus net zo goed 'thee' maken met je koffiezetapparaat. Of gewoon met heet kraanwater. Dat uit mijn kraan is 60°C .

Conclusie
Heb je 's ochtends graag snel thee? Drink je af en toe één kopje of woon je alleen? Dan kan de Quick&Hot wel handig zijn. Je went gauw aan de snelheid waarmee je nu een kopje klaar hebt.
Voor een theeliefhebber is de Quick & Hot echt een onding. Het was ook te mooi om waar te zijn. Instant thee bestaat (nog) niet.
Een andere 'vernieuwende' waterkoker is de Eco Kettle. Helaas zijn de recensies negatief.

Betaal niet meer dan €40,-. €70 is echt teveel voor een veredeld koffiezetapparaat...

1 opmerking:

  1. Hij doet me een beetje denken aan de quooker, die kraan met kokend water, alleen kookt dat water wel... (www.quooker.com/). De makers daarvan beweren overigens dat deze ook goedkoper en zuiniger is dan water koken.

    BeantwoordenVerwijderen